DE GESCHIEDENIS

De stichting Tsjernina voor kinderen van Tsjernobyl begon haar werkzaamheden in 1991 met een verkooptentoonstelling in de Zuiderkerk in Amsterdam. Een doorbraak was een veiling van werken van leerlingen van kinderkunstscholen in Wit-Rusland en Rusland in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky. In mei 1992 verkocht veilingmeester J.P. Glerum – een van onze vele belangeloze medewerkers - daar voor 45.000 gulden honderd werken in aanwezigheid van de echtgenotes van de toenmalige presidenten van Rusland en Wit-Rusland, Naïna Jeltsina en Irina Sjoesjkevitsj. Voor ons geheel onverwacht overleed Jan Pieter Glerum 16 augustus 2013, op 70 jarige leeftijd. De stichting herdenkt hem als één van de vele vrijwilligers die geheel belangeloos het werk van onze stichting mede hebben mogelijk gemaakt.































In de loop van de jaren breidde het aantal contacten met kinderkunstscholen zich uit. Er wordt met 11 scholen samengewerkt. Het concept is ook pedagogisch van belang: de kinderen leren dat ze zelf iets kunnen doen aan verbetering van hun omstandigheden. Regelmatig ontstaat contact tussen leerlingen en studenten met afnemers van hun werk in Nederland.

De stichting gaf steun aan een aantal ziekenhuizen, thans voornamelijk aan het ziekenhuis van het distrikt Mogilov. Dit is een groot ziekenhuis (1100 bedden), met onder meer een afdeling radio-isotopische diagnostiek. Deze afdeling staat onder leiding van de arts A.R. Stolin. Aan deze afdeling hebben wij in de loop van de jaren op hun verzoek veel apparatuur geleverd.

Er zijn inmiddels ruim tachtig verkooptentoonstellingen gehouden in alle delen van het land (en zelfs één in Japan!). Ook organiseert de stichting concerten, met optredens van musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Er zijn al meer dan twintig concerten geweest. Tot onze ‘vaste’plekken behoort de Mozes en Aäronkerk, waar we sinds 1995 elk jaar een verkooptentoonstelling organiseerden.

Naar aanleiding van onze tentoonstellingen en veilingen wordt er in de media regelmatig aandacht besteed aan de problemen van de kinderen van Tsjernobyl. Eén van onze eerste publicaties was in het weekblad Intermediair. Daarbij werd het werk ‘De ridder des doods’ van het tienjarige meisje Olga Semko uit Mogilov geplaatst (zie krantenknipsel hieronder).


In de loop van de jaren zijn meer dan duizend werken verkocht, die nu op tal van plaatsen in Nederland hangen. Reproducties van werken zijn in verschillende tijdschriften in Nederland en Wit-Rusland gepubliceerd.




 

17 mei 1992. Veilingmeester

Glerum veilt, in aanwezigheid van veel hooggeplaatste Russische gasten, werken van de kinderen van Russische en Wit-Russische kunstscholen.

Vrnl: Tolk, Irina Sjoesjkevitsj (echtgenote president Wit-Rusland), Naina Jeltsina (echtgenote president Rusland), tolk, Galina Starovojtova (adviseur president Jeltsin)

KATTEN

Veel van de kinderen op de scholen namen de kat als onderwerp.  Via een klik op de kat hierboven komt u bij een selectie van deze werken

FUKOSHIMA
Kinderen van enkele kunstscholen tekenden en schilderden voor Fukoshima Japan.
Lees meer >>>Kinderen_van_de_kunstscholen_in_Djerzinsk_en_Borisov_tekenden_voor_de_slachtoffers_in_Fukoshima,_Japan.html
25 jaar Stichting Tsjernina voor Knderen van Tsjernobyl
Lees meer >>>>index.algemeen_www.tsjernina.nl.htmlKomende_en_lopende_exposities_met_werk_van_leerlingen_%28Wit%29-Russische_kunstscholen.htmlshapeimage_4_link_0
30 jaar na Tsjernobyl!Verkoopexpositie 
De Molen vanSloten
13 april tm 4 mei 2016 
Lees meer >>>>Komende_en_lopende_exposities_met_werk_van_leerlingen_%28Wit%29-Russische_kunstscholen.html

Stichting en Galerie

Tsjernina

Courbetstraat 30

1077 ZV Amsterdam

L. Beckering-Tsjernina

voorzitter

Onno Bosma

secr. - penn.

T 020 66 44 703

tsjernina@planet.nl

www.tsjernina.nl


Voor het bezoeken

van de galerie kunt u een telefonische afspraak maken. Giften en betalingen van kunstwerken kunt u storten op bankrekening

NL21INGB0002388461

tnv Kinderen voor Tsjernobyl.


.................................

Fiscaal nummer 804245393

Rekening 2015.xlsx